Rotterdam: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Titel: Rotterdam: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Auteur: Ruud van Capelleveen
Fascinerende stad
Rotterdam is een fascinerende stad. Toeristen voelen zich er meestal direct thuis en vervelen zich niet want de stad heeft veel interessants te bieden. De auteur Ruud van Capelleveen toont en vertelt in 'Rotterdam: Geschiedenis en wetenswaardigheden' over honderdvijftig plaatsen, personen en gebeurtenissen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de stad aan de Maas.Rotterdam is een plaats aan het water en dit water bepaalde in belangrijke mate de economie van de stad. Zoals de naam aangeeft, ontstond Rotterdam bij een dam in het riviertje de Rotte, maar over de oudste geschiedenis van de stad is weinig met zekerheid te zeggen, want talrijke overstromingen hebben sporen uitgewist. Bij de bouw van nieuwe woonwijken werden vondsten gedaan, waaruit toch een deel van het verleden van Rotterdam kon worden gereconstrueerd.
2500 jaar voor Christus moet er al veel handelsverkeer zijn geweest, ook met verre streken. Er werden voorwerpen gevonden die afkomstig waren uit de Scandinavische landen, aardewerk van Angelsaksische herkomst en stenen bijlen uit het huidige Frankrijk. Ook de Romeinen lieten hun sporen achter. Na de Romeinse tijd hebben er weinig mensen rond Rotterdam gewoond, want het gebied had veel te lijden van overstromingen. Men neemt aan dat de eerste Rotterdammers zich daar rond het jaar 1000 hebben gevestigd. Vissers, kooplieden en enkele landbouwers bouwden er schamele huisjes. Bij de dam in de Rotte werden de goederen overgeladen in grotere rivierschepen.
Het jaar 1228 wordt als stichtingsjaar voor Rotterdam aangehouden en Wolfert van Borselen wordt de stichter genoemd. Hij verleende de stad Rotterdam in 1299 stadsrechten, zegt men, maar in feite gebeurde dit door graaf Jan I van Holland. Wolfert van Borselen wist graaf Jan te bewegen om Rotterdam tolvrijdom en poortrecht te verlenen. In 1328 gaf graaf Willem II van Holland de nederzetting het recht op eigen rechtspraak en bestuur. Willem IV gaf de stad in 1340 aanvullende vrijheden en voorrechten. In dat jaar werd ook de Schie gegraven, waardoor de verbinding tussen Overschie en Rotterdam tot stand kwam. Hierdoor kon door Rotterdam gemakkelijker handel gedreven worden met steden als Delft, Leiden en Haarlem. Rond 1350 werd de Oude Haven in Rotterdam aangelegd.
In 1412 begon men met de bouw van de Sint-Laurenskerk. De Sint-Laurenskerk brandde tijdens de Tweede Wereldoorlog geheel uit. De kerk werd tussen 1952 en 1968 gerestaureerd. Aan de achterzijde kreeg de kerk later een moderne uitbreiding met vijf kubussen van architect Wim Quist. De Sint-Laurenskerk werd weer een sieraad voor de binnenstad. Rotterdam is in veel opzichten een boeiende stad. Weliswaar zijn er weinig historische gebouwen, dankzij het Duitse bombardement op 14 mei 1940 en de grondige sloopwerkzaamheden in de periodes daarvoor en daarna, maar de grote verscheidenheid in moderne architectuur is nergens anders in Nederland te vinden.
Rotterdam werd in de zestiende eeuw een internationale havenstad. In 1586 kreeg Rotterdam een admiraliteit, de Admiraliteit van de Maeze, de oudste van de vijf Nederlandse admiraliteiten. De eerste beurs van Rotterdam werd in 1598 opgericht. Dat is de voorloper van het huidige World Trade Center, dat nu in een door architect J.F. Staal ontworpen gebouw huist op de hoek van de Coolsingel en het Beursplein.
In de achttiende eeuw werd Rotterdam een industriestad door het ontstaan van jeneverstokerijen, suikerraffinaderijen, koffiebranderijen en bedrijven waar men specerijen en tabak verwerkte. Sommige ondernemers en handelaren werden buitensporig rijk, maar de vissers, de sjouwers in de haven en de vaklieden leefden in barre omstandigheden. Achter de statige patriciërswoningen bij de havens ontstonden krottenwijken, waar men in bittere armoede leefde.
De ontwikkeling van Rotterdam kreeg een extra impuls door de aanleg van de Nieuwe Waterweg tussen 1866 en 1872. Rotterdam werd een belangrijke havenstad. Nieuwe havens werden aangelegd. Op Feijenoord op de zuidelijke rivieroever kwamen de eerste grote havenuitbreidingen tot stand. De haven groeide vooral door de handel in producten uit de koloniën, de snelle expansie van de handel met de Verenigde Staten van Amerika en de industriële opkomst van het Rijngebied. Later volgden de havens Europoort en de Maasvlakte. Rotterdam werd een van de belangrijkste handelscentra van Europa.
Er is veel te zien en te bewonderen in Rotterdam. U kunt er met gemak een paar dagen doorbrengen en u kunt ook steeds weer terugkomen, want Rotterdam is een van die steden in Nederland die nooit verveelt, zoals Ruud van Capelleveen in 'Rotterdam: Geschiedenis en wetenswaardigheden' laat zien. Zijn verhalen worden ondersteund door veel fraaie foto's, die de schoonheid van de handelsstad Rotterdam goed tot uitdrukking brengen.
Ja, ik wil dit product nu bestellen
BestellenProductspecificatie
Titel: Rotterdam: Geschiedenis en wetenswaardighedenAuteur: Ruud van Capelleveen
Aantal pagina's: 154
Aantal afbeeldingen: 150
Uitgave: E-book, PDF, AbsoluteFigures.nl
Versie 2024
Prijs: 6,95 euro
Systeem
Deze PDF kan op elk systeem (incl. Windows, Apple en Linux) gelezen worden, waarop een gratis te downloaden programma is geïnstalleerd voor het lezen van PDF-bestanden, zoals de Adobe Reader. Ook de meeste e-readers kunnen PDF-bestanden lezen. Controleer, als u twijfelt, de technische specificatie van uw apparaat.Levering
Direct na betaling wordt u doorverwezen naar het bestelde product. U slaat dit bestand op uw PC, iPad, E-reader of Smartphone op en u maakt een back-up.Ja, ik wil dit product nu bestellen
BestellenInhoudsopgave
Ja, ik wil dit product nu bestellen
BestellenOnze bestseller
Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Deze uitgave is een must voor elke liefhebber van kastelen en geschiedenis.
Nederlandse kastelen
Bestelprocedure
Vragen
Voor vragen en opmerkingen kunt u gebruik maken van onze reactiepagina.
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.