Straatnaam in Velp
John Fitzgerald Kennedy (1917-1963) was van 1961 tot zijn dood de 35e Amerikaanse president. Hij werd vermoord in Dallas, Texas, op 22 november 1963. Zijn dood maakte veel indruk. In veel steden werd een straat of laan naar hem vernoemd. Zo ook in het Gelderse Velp, een plaats die geen enkele band heeft met de Amerikaanse familie Kennedy.
Ligging Kennedylaan

Een van de belangrijkste invalswegen voor het dorp Velp is wel de President Kennedylaan. Waarschijnlijk komt het meeste verkeer via het
Velperbroekcircuit het dorp binnen, want in de spitsuren is het op de President Kennedylaan doorgaans geweldig druk. 's Avonds reiken de files voor het verkeer richting circuit vaak tot de
Kerkstraat.
Tankstation

Dichtbij het circuit staat een tankstation en direct daarachter ligt een motel, dat ongetwijfeld ook veel verkeer via het circuit aantrekt. Dit motel ligt aan de zuidkant van een grote parkeerplaats bezijden de President Kennedylaan.
Waterplas

Tegenover het tankstation, rechts van de President Kennedylaan is een vijver aangelegd, waarachter de flats van de
Aalscholversingel herkenningspunten zijn, die al van verre vanaf de snelweg zichtbaar zijn.
Kantoren

Na het tankstation stond in 2003 nog een kantoorgebouw van Vredestein. Het bandenbedrijf Vredestein verdween later deze eeuw uit Velp. Het kantoor werd in gebruik genomen door andere bedrijven. op het ogenblik zijn hier onder meer een Verloskundigenpraktijk en CIR Revalidatie gevestigd.
Rechts zien we de eerste bebouwing voor het
Winkelcentrum Velperbroek, dat wat verderop, op de hoek van de
Reigerstraat ligt. Links en rechts zien we ook de eerste woonflats.
Lepelaarstraat

Bij het eerste kruispunt van de President Kennedylaan met de
Lepelaarstraat (naar rechts), kan men linksaf de zeer grote parkeerplaats oprijden, die voor het
Velpse ziekenhuis is aangelegd, en waaromheen aan de zuidkant enkele kantoren en het motel zijn gevestigd. Natuurlijk maakt het ziekenhuis met zijn imposante voorgevel de meeste indruk.
Ziekenhuis

Het Ziekenhuis van Velp fuseerde in deze eeuw met het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Het ziekenhuis in Velp ging Rijnstate Velp heten en werd voortaan alleen nog gebruikt voor dagbehandelingen. Rijnstate verkocht het gebouw in 2019 aan de Lairessegroep, die het plan heeft om het pand om te bouwen tot een appartementencomplex of een woonzorgcentrum. Rijnstate heeft bij de verkoop afgesproken, dat het ziekenhuis nog tot eind 2022 gebruik zal maken van het gebouw in Velp.
Parkeerplaats Ziekenhuis

De parkeerplaats van het Ziekenhuis stond vrijwel altijd vol auto's, van bezoekers van het ziekenhuis vanzelfsprekend, maar ook van de werkenden in de kantoorgebouwen rond de parkeerplaats. Om dit probleem aan te pakken voerde men parkeerbeleid in. U kunt hier nu alleen nog parkeren door gebruik te maken van een parkeerschijf.
Flexrooms

Aan de zuidzijde van de parkleerplaatsen voor het ziekenhuis vonden we in 2003 nog het befaamde Bilderberghotel, ooit Crest-hotel, niet alleen een hotel om te overnachten, maar ook een plaats waar allelei soorten bijeenkomsten werden gehouden. Bilderberg Velp sloot enkele jaren later haar deuren. In dit gebouw is nu Flexrooms gevestigd met 126 kamers.
De President

In de hoek ten noorden van het ziekenhuis ligt een gebouw dat aanvankelijk accountants herbergde, maar later in gebruik werd genomen door een thuiszorgorganisatie. De President staat er met grote letters op het fraaie, moderne gebouw.
Zusterhuis

Links van het ziekenhuis, aan de zuidzijde, stond een zusterhuis, dat ook goed waarneembaar was vanaf de
Broekstraat, een straatje achter het ziekenhuis, waar ook enkele toegangen tot het ziekenhuis aanwezig zijn. In dit gebouw, met adres Broekstraat, is tegenwoordig ook het kantoor van de zorgmaatschappij, Alysis, ondergebracht. Tegenover het ziekenhuis, aan de kant van de President Kennedylaan, staan verschillende woonflats.
woonflats tegenover het Velpse ziekenhuis
woonflats terzijde van het Velpse ziekenhuis

De parkeerplaats voor het ziekenhuis kan alleen maar weer verlaten worden via de toegangsweg tegenover de
Lepelaarstraat. Aan de rechterkant was in 2003 de verzekeringsmaatschappij Geové gevestigd. Links heeft men een goed gezicht op de muurschildering op de zijkant van de
Churchillflat aan de Lepelaarstraat.
Voor het
winkelcentrum Velperbroek staan veel bomen. Hun jonge groen belemmert een vrij uitzicht op het winkelcentrum, maar maskeert ook deze parkeerplaats enigszins. Deze parkeerplaats heeft overigens, merkwaardigerwijze, de naam
Churchillplein gekregen.
Churchillplein

Juist voorbij deze flat is een klein verbindingsstraatje vanaf de Lepelaarstraat met de parkeerplaats, waar een aantal drive-inwoningen uitkijkt op de parkeerplaats voor het winkelcentrum.
Deze parkeerplaats heeft de naam
Churchillplein gekregen, hoewel de omliggende drive-inwoningen en het winkelcentrum het adres President Kennedylaan hebben behouden.

De drive-inwoningen aan de parkeerplaats voor het winkelcentrum Velperbroek hebben verschillende vormen. Sommige huiseigenaren hebben een extra etage op hun pand laten aanbrengen. Op parkeerplaats mag een auto overdag slechts beperkt worden geparkeer. Vele bewoners van de drive-inwoningen hebben daarom hun voortuin opgeofferd voor een privéparkeerplaats.
Winkelcentrum Velperbroek

Het
winkelcentrum Velperbroek, gelegen op de hoek van deze straat met de Reigerstraat werd omstreeks 2006 afgebroken en vervangen door een geheel nieuw concept met twee woontorens, waarin appartementen werden gevestigd. Een aantal winkels en bedrijven keerden, vanwege de sterk verhoogde huren, niet meer terug in winkelcentrum Velperbroek, maar er kwamen wel andere winkels voor in de plaats.
Kruispunt Waterstraat / Reigerstraat

Voorbij het winkelcentrum Velperbroek ligt de kruising van de President Kennedylaan met - links - de
Waterstraat en rechts de
Reigerstraat. Na dit kruispunt staat links het
bejaarden-/verzorgingstehuis, het H.A. Lorentzhuis.
Kievitstraat

Rechts staat in de schaduw van het kantoorgebouw op de hoek met de Reigerstraat twee blokken met woningen. Na deze woningen ligt rechts de
Kievitstraat.
Rijnstraat / Zwanensingel

Een eindje verder bevindt zich de kruising van de President Kennedylaan met de
Rijnstraat, links, en de
Zwanensingel, rechts.
Voorbij dit kruispunt loopt links de
Scheldestraat parallel aan de President Kennedylaan, daarvan gescheiden door een lange vijver en gazons.
De volgende kruising wordt gevormd door de
Dulkeshofstraat, links, en de
Kerkstraat aan de rechterkant.
Beatrix en Claus

Aan de westzijde van de President Kennedylaan, aan de zijde van de beek, staat een steen die herinnert aan het huwelijk van de toenmalige prinses Beatrix en prins Claus op 10 maart 1966. In Amsterdam werden die dag enkele rookbommen tot ontploffing gebracht.
Beek
Tijdens de aanleg van de President Kennedylaan werd in de jaren zestig aan de westzijde de beek opgenomen in de parkaanleg.
Kennedyflat

Behalve de doorgaans drukke straat kreeg ook een flat aan deze weg de naam van de Amerikaanse president. De verdiepingsvloer van deze flat werd vooral gebruikt voor garages, die vanaf de
Bogershof bereikbaar zijn. Daar is ook de hoofdingang van deze flat. Aan de zijde van de President Kennedylaan werd in het linker deel winkelruimte aangebracht. Jarenlang was daar, tegenover de
Sophiastraat, een leverancier van radio-, tv- en hifiapparatuur gevestigd. Nu doet de schoonheidssalon Beautycare Velp er zaken.
Beekstraat

De President Kennedylaan heette vroeger tot het
Kerkpad Beekstraat. Achter de flats van de President Kennedylaan tegenover de
Sophiastraat vinden we nu nog de oude loop van de Beekstraat terug in de huidige
Bogershof en de
Beekstraat, hoewel de bebouwing volledig is gewijzigd. Ook van de Rozendaalsebeek, die hier vroeger langs de Beekstraat liep, is niets meer terug te vinden. De Rozendaalsebeek loopt nu ondergronds.
vanaf het Kokspad naar het zuiden
het flatgebouw de Enthof tegenover het Kerkpad
Tuinstraat

Tegenover en voorbij de Enthof vinden we twee straatjes naar rechts, het
Kerkpad en het
Kokspad. Daartussen aan de overzijde vinden we de
Tuinstraat. Op de hoek van President Kennedylaan en de Tuinstraat staat de villa Beatrix, een pand met veel achterstallig onderhoud.
Brugweg

Juist voor de overweg in de
spoorlijn Arnhem Zutphen vinden we de kruising met de
Brugweg. Hier loopt de President Kennedylaan even steil op. Je moet als het ware met een sprongetje over de spoorlijn heen. Veel automobilisten worden op deze overweg verrast door de bobbel.
naar het zuiden vanaf de Brugweg
een fraai pand kort voor de Brugweg
Pastoor Koenestraat

Voorbij de spoorlijn vinden we links de
Pastoor Koenestraat en daar voorbij hebben we links
Den Heuvel en rechts zien we de schitterende
watermolen, de Van Lennepsmolen op de hoek van de
Hendrikus Avelinghstraat.
Van Lennepsmolen

De Van Lennepsmolen is de enige overgebleven watermolen in Velp. In de vele andere watermolens, die in Velp hebben gestaan, werd meestal papier gemaakt. Dat was mogelijk door het schone water dat de Veluwe via de beken ter beschikking stelde. De Van Lennepsmolen is geen papiermolen geweest. Hij werd gebruikt voor het malen van graan.
Ittmann Tandartsen

In het witte pand op de hoek van de
Hendrikus Avelinghstraat werd aan het begin van twintigste eeuw de maalderij ondergebracht, waarvoor voorheen de watermolen werd gebruikt. Rechts van dit pand stond een hoge schoorsteen. In dit pand is sinds enige jaren Ittmann Tandartsen gevestigd. Het pand kreeg in latere jaren een nieuw kleurtje. Anders dan het opschrift op de gevel doet vermoeden is Ittmann hier niet sinds 1948 gevestigd. Aan het einde van de twintigste eeuw was er jarenlang een meubelhandel gevestigd.
Den Heuvel

De naam van Den Heuvel is ongetwijfeld ontstaan als de naam van de oude hof, die zich hier sinds onheugelijke tijden heeft bevonden. In de jaren zestig bouwde men hier een appartementengebouw met daaronder winkels en bedrijfsruimten:
Winkelcentrum Den Heuvel.
Postkantoor

Direct na het
winkelcentrum Den Heuvel vinden we aan de linkerkant de woning waar vroeger de directeur van het postkantoor woonde en daarnaast het voormalige hoofdpostkantoor van Velp.
De President Kennedylaan eindigt hier bij de
Hoofdstraat. Aan de andere zijde van de Hoofdstraat komt de
Vijverlaan vanaf het noorden op de Hoofdstraat uit.
de oostzijde van de President Kennedylaan tegenover de Pastoor Koenestraat
Beekweg en Molenweg

Het deel van de President Kennedylaan vanaf de
Hoofdstraat heette vroeger
Beekweg en later
Molenweg. Het deel vanaf de spoorlijn tot de huidige woonflat
de Enthof heette vroeger
Beekstraat. In die tijd was deze straat nog een stoffige zandstraat en geen belangrijke doorgaande weg.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees
Geschiedenis Arnhem als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Arnhem

Onze uitgave over Arnhem is zeer geschikt voor lezers die interesse hebben voor geschiedenis. De belangrijkste gebouwen en historische plekken staan vermeld. U komt veel te weten over de geschiedenis van de stad die sinds de Tweede Wereldoorlog bezocht werd door oud-strijders en een populaire bestemming vormt voor hen die met eigen ogen willen zien waar de Slag om Arnhem zich afspeelde.
Lees
Geschiedenis Arnhem als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.
Geschiedenis Nederland
Geschiedenis Nederland