Gasthuislaan in Velp in 2003
Tekst: Ben Hendriks en Ruud van Capelleveen
Auteur van Door de Nederlandse Geschiedenis en Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Auteur van Door de Nederlandse Geschiedenis en Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Straatnaam in Velp
De Gasthuislaan is genoemd naar het St. Catharina Gasthuis in Arnhem, dat hier enige eeuwen geleden vele bezittingen had. Het "Van Geelkerckens kaartboek..." doet hier een uitvoerig boekje over open.Ligging Gasthuislaan
De Gasthuislaan vormt min of meer de grens tussen de woonwijken van Velp-zuidoost en het landgoed van kasteel Biljoen.De laan loopt, als verlengde van de A.G. Hofkeslaan, vanaf de overweg in de spoorlijn Arnhem-Zutphen, naar het zuiden, naar de Reigerstraat. Links ligt de toegangsweg via de Van Spaenallee naar het kasteel Biljoen.
Villa Refugium
Even voorbij de Van Spaenallee staat rechts de villa Refugium. Hier kwam de bekende dominee-dichter Bernard ter Haar wonen na het overlijden van zijn tweede vrouw in 1874.Ter Haar was maatschappelijk zeer geïnteresseerd. Zo schreef hij een hekeldicht op de nieuwe eigenaar van kasteel Biljoen, omdat deze naar zijn mening teveel eiken "alleen om de centen" liet omhakken. Bernard ter Haar overleed in 1880.
Landgoed Biljoen
Voorbij de landerijen van Biljoen ligt een toegang voor wandelaars en fietsers, Biljoen genaamd, die langs de vijvers van Biljoen loopt.Aan de westzijde van de Gasthuislaan zijn enkele zijstraten. De eerste is de Reinaldstraat.
Onder de Beumkes
Op de hoek van de Gasthuislaan en de Reinaldstraat staat het verzorgingshuis Oosterwolde. De volgende zijstraat heet Onder de Beumkes.Tegenover het pad Biljoen aan de rechterkant, mondt links de Overhagenseweg op de Gasthuislaan uit.
Zwanensingel
Juist voor de Reigerstraat, die scherp rechtsaf gaat, kruist de Zwanensingel nog de Gasthuislaan. De Zwanensingel zet zich hier links voort in de Rietganssingel.De Gasthuislaan is een van de oudere wegen van Velp. Aan de linkerkant is geen bebouwing, tot de enkele woningen, die aan het pad Biljoen staan, haaks op de de Gasthuislaan. Daar voorbij zijn na de Tweede Wereldoorlog nog enkele blokken woningen gebouwd. De meeste staan haaks op de Gasthuislaan.
Westzijde van de Gasthuislaan
Aan de westzijde van de Gasthuislaan staan verschillende oude villa's en gewone woningen, waartussen nieuwere woningen zijn verrezen. Enkele villa's hebben een bijzondere geschiedenis. De villa, die op de plaats stond van het huidige verzorgingshuis Oosterwolde, is inmiddels verdwenen.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Arnhem
Onze uitgave over Arnhem is zeer geschikt voor lezers die interesse hebben voor geschiedenis. De belangrijkste gebouwen en historische plekken staan vermeld. U komt veel te weten over de geschiedenis van de stad die sinds de Tweede Wereldoorlog bezocht werd door oud-strijders en een populaire bestemming vormt voor hen die met eigen ogen willen zien waar de Slag om Arnhem zich afspeelde.Lees Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.
Geschiedenis Nederland
Geschiedenis NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip bij liefhebbers
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Arnhem
Met deze goed geïllustreerde uitgave over Arnhem hoeft u zich niet te vervelen. In 'Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden' van Ruud van Capelleveen staat veel informatie die ook Arnhemmers zal interesseren. Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave.Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland
Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.Bezienswaardigheden in Gelderland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.