Arnhemsestraatweg in Velp in 2003
Tekst: Ben Hendriks en Ruud van Capelleveen
Auteur van Door de Nederlandse Geschiedenis en Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Auteur van Door de Nederlandse Geschiedenis en Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Straatnaam in Velp
De Arnhemsestraatweg heet uiteraard zo, omdat van Velp uit gezien de weg naar Arnhem leidt. Op Arnhems grondgebied verandert de naam van deze oude weg dan ook in Velperweg.Er zal vroeger zeker een bestrating geweest zijn met klinkers, maar nu is de weg comfortabel geasfalteerd, zoals zo vele andere.
Ligging Arnhemsestraatweg
De Arnhemsestraatweg is een belangrijke toegangsweg naar Velp. Vroeger was het zelfs een van de weinige toegangswegen. Toen was de Arnhemsestraatweg een deel van de hoofdverbinding tussen Arnhem en Zutphen, maar door de aanleg van vele nieuwe wegen in de afgelopen decennia is Velp ook benaderbaar vanuit andere richtingen.De Arnhemsestraatweg begint als voortzetting van de Arnhemse Velperweg vanaf het viaduct onder de A12 (E35) in het westen van het dorp. De weg loopt dan naar het kruispunt Wilhelminastraat - Ommershofselaan, waar vroeger de kom van het dorp Velp begon met de Hoofdstraat.
Bekijk Arnhemsestraatweg
Al direct na het begin heeft de Arnhemsestraatweg enkele zijstraten. De eerste weg linksaf is de Berg en Heideweg, die het bos in loopt naar de grens met de gemeente Rozendaal, waar een sportpark is gevestigd.De eerste weg rechtsaf is dan de Rozenhagelaan en de volgende is de Zaalboslaan. Beide lanen lopen naar de spoorlijn Arnhem-Zutphen.
Tegenover de Zaalboslaan ligt links van de weg het landgoed Dordtwijk. De moderne villa is van verre te zien.
de zuidzijde van de Arnhemsestraatweg tegenover Dortwijk en Daalhuizen
gezien vanuit het park Daalhuizen
vanaf de Daalhuizerweg naar het westen gezien
Vitens
Voorbij Dordtwijck ligt het park Daalhuizen en daartegenover stond aan het begin deze eeuw een van de markantste gebouwen van de Arnhemsestraatweg: het gebouw van de vroegere Waterleidingmaatschappij Gelderland, die later de naam Vitens kreeg. Aan de achterzijde had het gebouw een uitgang naar het Zaalbospad. De achtergevel was in 2003 uitstekend te zien vanaf de Zaalboslaan.Het gebouw van de Waterleidingmaatschappij Gelderland, werd herbouwd tot een appartementengebouw. Dit gebouw staat juist ten westen van de kruising van deze straat met de straten Nordlaan en Daalhuizerweg.
Daalhuizerweg en Nordlaan
Even verder kwamen we in 2003 bij het kruispunt met de Daalhuizerweg naar links en de Nordlaan naar rechts.De kruising van Arnhemsestraat met de Nordlaan en de Daalhuizerweg werd gewijzigd in een rotonde.
Tot haar eindpunt, waar de Arnhemsestraatweg overgaat in de Hoofdstraaat, zijn er nog twee straten naar links en wel de Waldeck Pyrmontlaan en de Schonenbergsingel.
naar het westen vanaf de Waldeck Pyrmontlaan
Bij het begin van de Arnhemsestraatweg staan links enkele oude villa's, waar thans bedrijven in zijn gevestigd, dat geldt ook in ruime mate voor de rechterzijde van de weg tot het eerste kruispunt. Aan de linkerzijde bevindt zich voor de bebouwing na de Daalhuizerweg, het park van Daalhuizen.De bebouwing richting het dorp wordt dan intenser. Links staan diverse blokken en vrijstaande huizen. Rechts staan merendeels vrijstaande villa's waarin enkele bedrijven zijn gevestigd; sinds kort staat er ook een blok flatwoningen.
een in aanbouw zijnd flatgebouw tegenover de Schonenbergersingel
vanaf Ommerhofsestraat naar het westen
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Arnhem
Onze uitgave over Arnhem is zeer geschikt voor lezers die interesse hebben voor geschiedenis. De belangrijkste gebouwen en historische plekken staan vermeld. U komt veel te weten over de geschiedenis van de stad die sinds de Tweede Wereldoorlog bezocht werd door oud-strijders en een populaire bestemming vormt voor hen die met eigen ogen willen zien waar de Slag om Arnhem zich afspeelde.Lees Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.
Geschiedenis Nederland
Geschiedenis NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip bij liefhebbers
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Arnhem
Met deze goed geïllustreerde uitgave over Arnhem hoeft u zich niet te vervelen. In 'Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden' van Ruud van Capelleveen staat veel informatie die ook Arnhemmers zal interesseren. Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave.Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland
Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.Bezienswaardigheden in Gelderland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.