Markante plek in Velp

Het park Daalhuizen, op de hoek van de
Arnhemsestraatweg en de
Daalhuizerweg, is het restant van een
oud landgoed. Het huis daarvan stond destijds veel zuidelijker, ten zuiden zelfs van de huidige Arnhemsestraatweg.
Gerard van Hasselt

Tegen het einde van de achttiende eeuw kocht de Arnhemse geschiedkundige mr. Gerard van Hasselt, het noordelijke deel van het oude landgoed Daalhuizen en breidde dat uit met nieuwe aankopen.
Noordelijk van de huidige Arnhemsestraatweg liet hij een nieuw huis bouwen, dat hij tot zijn dood in 1825 bewoonde.
Sloop

Het landgoed vererfde aanvankelijk op zijn familieleden, maar kwam later in handen van anderen. In 1966 werd de oude villa, die lang leeggestaan heeft, gesloopt.
De gemeente Rheden heeft Daalhuizen in een aantal jaren omgevormd tot een fraai park.
Oranje-aanhanger

De belangrijkste bewoner van het nieuwe Daalhuizen, Gerard van Hasselt, was een vurig Oranje-aanhanger, die bij de omwenteling in 1795 ambteloos burger werd. Dit gebeurde in veel plaatsen in Nederland. Veel aanhangers van stadhouder Willem V verloren hun bestuursbaan.
Waterloo

Nadat de Fransen ons land hadden verlaten en Nederland weer een monarchie zou worden, heeft Gerard van Hasselt het initiatief genomen om op zijn landgoed een gedenkteken neer te zetten als dankbare herinnering aan de verdrijving van de Fransen na de Slag bij Waterloo.
Door een wegverlegging is het monumentje terechtgekomen op de plaats waar het nu nog staat, aan de rand van de vijver van Daalhuizen.
Monument

Het opschrift is moeilijk te lezen, want het monumentje heeft wel wat onderhoud nodig. Het inschrift - de spatiëring van de tekst werd ter verhoging van de leesbaarheid iets aangepast - luidt: "Aan den jongen held Willem.F. GvL Pr V Oranie en alle zijne brave wapenbroederen van 1815 toegew". Het monument werd dus toegewijd aan de prins van Oranje, de latere koning Willem I, en zijn wapenbroeders, dat wil zeggen, de militairen, die hem hebben bijgestaan bij de veldslagen, die werden gevoerd om Napoleon te verdrijven. 'GvL' staat voor Groothertog van Luxemburg en 'Pr V Oranie' voor Prins [Willem] de vijfde van Oranje [Nassau].
De gemeente Rheden heeft in de laatste jaren veel zorg besteed aan het park Daalhuizen, dat nu voor de wandelaar open staat. Enige tijd geleden verscheen
een aardig boekje over de in het park aanwezige bomen, dat uitstekend als leiddraad voor een wandeling kan dienen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Arnhem

Onze uitgave over Arnhem is zeer geschikt voor lezers die interesse hebben voor geschiedenis. De belangrijkste gebouwen en historische plekken staan vermeld. U komt veel te weten over de geschiedenis van de stad die sinds de Tweede Wereldoorlog bezocht werd door oud-strijders en een populaire bestemming vormt voor hen die met eigen ogen willen zien waar de Slag om Arnhem zich afspeelde.
Lees
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over de geschiedenis van Arnhem.
Geschiedenis Nederland
Geschiedenis Nederland
Leestip
Geschiedenis Arnhem

Met deze goed geïllustreerde uitgave over Arnhem hoeft u zich niet te vervelen. In 'Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden' van Ruud van Capelleveen staat veel informatie die ook Arnhemmers zal interesseren. Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave.
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland